St. Leonards Residence, NSW
< >

St. Leonards Residence, NSW

After a clean, liveable entertaining space to complement their newly renovated apartment, this couple wanted as much paved entertaining area as possible. Having only been living in the house for a year, and spending most of their time indoors, the client wanted to renovate the courtyard to extend their living and entertaining space outdoors.

With not a lot to recycle from the old garden, the existing garden and paving was removed from site in skip bins. Having previously been paved with cobble stones, we removed these to lay some large format pavers (500x500mm) to make the space seem larger than it was. Flowing away from the house to the rear boundary gate meant unsightly grate drains were not required. This natural-coloured stone from Eco Outdoors brought some added light into the courtyard where the overhanging trees previously restricted it.

Using the existing raised timber sleeper beds as a means of getting soil depth for planting, we planted a hedge of Viburnum odoratissimum to screen out the timber paling fence and neighbours. Under this we planted Gardenia augusta ‘Florida’ to bring some colour and fragrance to the garden.

To soften the existing 2 metre high masonry boundary wall to the adjoining unit we trimmed back the existing Ficus pumila to encourage new juvenile growth and a softer leaf. We planted more Ficus pumila on the opposing wall to do the same and envelope the space in green.

The result is a modern entertaining space the clients can use when guests come over with a garden back drop.